En stad eller en byggnad är mer än bara en fysisk plats. Det är en social arena där livet utspelar sig och pågår. Därför är det viktigt att platser är trygga, tillgängliga och inkluderande. Vi ska stödja mångfald, jämlikhet och delaktighet samt bidra till ett samhälle som ger utrymme för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar.
Hållbarhet
Hållbarhet är att ta ansvar och grunden för allt vi gör.
Vi tror att byggnader med bestående kvaliteter, hållbara material och gedigen konstruktion blir omtyckta och vårdade över tid. För oss är hållbarhet mer än att bygga energismart och med lågt klimatavtryck. Ett byggprojekt sker i en lång kedja av processer där det gäller att i varje insats stötta ett hållbart tänkande.
I linje med Agenda 2030 bidrar vi till en hållbar utveckling.Redan i ett tidigt skede funderar vi över hur våra projekt kan förnyas över tid, demonteras efter sin livscykel och återbrukas för att nyttjas igen.
Från förstudie/programarbete till projektering, byggskede, förvaltning och ombyggnad går det att göra kloka val. Genom att hitta resurseffektiva och flexibla lösningar, optimera energiförbrukning, välja kvalitativa material, arbeta aktivt med återvinning av byggavfall och återbruk, arbetar vi för en hållbar framtid. För oss handlar hållbar arkitektur om att säkra att vi uppfyller dagens krav men också framtidens behov utan att äventyra miljö eller klimat.
Forskning
WouldWood
Forskning
Som initiativtagare och grundare av innovationsprojektet WouldWood har vi tillsammans med våra partners utvecklat ett unik teknik-och materialkoncept där träspill kan återanvändas som 3D-printat byggmaterial. Detta leder till mer hållbara tillverkningsprocesser.
Genom industriell 3D-printing, så kallad additiv tillverkning, är det möjligt att få till en mer effektiv och resurssnål tillverkningsprocess som leder till minskad klimatpåverkan. Dessutom uppkommer inget nytt spill utan allt material tas tillvara.
WouldWood har utforskat möjligheterna att använda trärester som material för att fullt ut nyttja klimatvinsterna med additiv tillverkning. Konsortiet fungerar som en samverkansplattform där arkitekter och ingenjörer arbetar tillsammans med material- och maskinteknikforskare. Med fördelen att kunna skapa exakta element och former kan den additiva metoden minimera spill och på så vis effektivisera tillverkningsprocessen.
Med stöd av Vinnova testas nu tekniken i ett antal demonstrationsprojekt för att på sikt kunna sjösättas för kommersiell produktion.
Konsortium WouldWood
Team WouldWood
i Nestes labb i Borgå, Finland
WouldWood och har beviljats finansiering i 2 steg genom Vinnovas program ’Utmaningsdriven Innovation’.
WouldWood steg 2 hade en totalbudget på 14,7 MKR och bestod av ett stort konsortium med bred kompetens. Medverkande i konsortiet var KTH Mekatronik och Materialteknik, Chalmers Arkitektur, Svenskt Trä, Ragnsells, Veidekke, Scania, Neste, AkzoNobel, Stora Enso, White, RISE Innventia och vi i Sack Silvasti Arkitekter.